Melissa over haar bekering, Islamitische opvoeding en wat work/mom-life balance voor haar (en haar gezin) betekent

Tijd voor een time-out met een moeder die iedereen zou moeten kennen. In ‘What’s Up Mama?’ delen we hun wijze levenslessen, persoonlijke confessions en anekdotes die blijven plakken: een lach en een traan liggen soms dicht bij elkaar. Deze week een one-on-one met Melissa Pieters (30), mama van Zayna (6) en Naoufel (3). Deze liefdevolle, beschermende, chaotische moeder vertelt over haar bekering tot het Islam, de opvoeding die daarmee gepaard gaat en geeft toe dat de mom struggle soms real is… Ik ben best wel ambitieus en als ik ergens een passie voor heb, dan wil ik daar ook 100% voor gaan. Zo werk ik fulltime als Content Marketing/Studio manager bij een grote retailer, ben ik actief op social media en fotografeer ik graag (bruiloften, families, etc.). Dat in combinatie met een gezin en andere liefdevolle mensen om mij heen die ook tijd en aandacht verdienen gaat in week met 7 dagen en 24 uur gewoon niet.”


Hoe zou je jezelf omschrijven als moeder? Wat typeert jou…
“Ik ben een liefdevolle, beschermende en chaotische moeder. 

Liefdevol 
Mijn twee kids zijn mijn alles en als ik aan het einde van een drukke dag relativeer, dan besef ik dat het uiteindelijk allemaal om hen draait. Ik vind het ook belangrijk dat ze dat ervaren en daarom knuffelen we veel en spreken we ook heel vaak naar elkaar uit dat we van elkaar houden. 

Beschermend 
Ik maak me regelmatig druk om hun veiligheid en heb denk ik net als elke moeder ook wel angstscenario's in mijn hoofd. Ik probeer ze daar zo goed als mogelijk tegen te beschermen. 

Chaotisch 
Ja, ik ben wel eens de moeder die een studiedag vergeet of het zwemvest voor de zwemles niet kan vinden. Mijn dochter Zayna is daarentegen heel gestructureerd (dat probeer ik haar ook wel mee te geven), dus ze kijkt me vaak aan van ‘Mam, waar zit je met je hoofd?’.” 

Ik ben gezegend met een hele lieve, begripvolle familie, die mijn bekering vanaf het begin heeft geaccepteerd.
— Melissa Pieters

Je profileert jezelf online als 'Dutch hijabi', wat houdt dat precies in en kan je iets meer vertellen over je bekering?
“Een hijabi is een vrouw die een hoofddoek draagt en mijn afkomst is natuurlijk Nederlands. Vandaar Dutch hijabi. Ik ben ruim 9 jaar geleden bekeerd tot de Islam en draag nu 8 jaar mijn hoofddoek. Ik voel dat ik daardoor echt een rijker persoon ben geworden en dingen beter in perspectief kan zien. Het geeft een gevoel van rust, een doel om naar te streven en de saamhorigheid vind ik ook erg mooi. Dat probeer ik mijn kinderen ook zeker mee te geven. 

Mijn bekeringsproces begon eigenlijk vanuit een negatieve insteek, ondanks dat ik niet anti-Islam ofzo was. De Islam had op dat moment niet perse een 'positieve invloed' op mijn leven, zo stopte een van mijn beste vriendinnen met voetballen omdat ze een hoofddoek was gaan dragen (wat ik heel jammer vond) en stond het geloof tussen mij en mijn vriendje in - terwijl ik hem niet zag praktiseren, maar ik wilde het wel proberen te begrijpen. Ergens vond ik het wel bijzonder dat hun geloof zo sterk aanwezig was. Het proberen te begrijpen zette zich al snel om in interesse en ik bleef op zoek gaan naar meer informatie over de Islam. Dit proces heeft in totaal zo'n 2 jaar geduurd voordat ik definitief de keuze maakte om mij te bekeren. 

Ik ben gezegend met een hele lieve, begripvolle familie, die mijn bekering vanaf het begin heeft geaccepteerd. Trouwens niet allemaal hoor, maar ik focus mij vooral op het positieve en meest belangrijke, mijn gezin.”

Je twee kleine kinderen en zij worden Islamitisch opgevoed, hoe gaat dat in z'n werk? Hoe wordt het geloof spelenderwijs in de opvoeding meegenomen? 
“De Islam is voor mij niet alleen een religie, maar ook echt een way of life en daar zitten onze kinderen met mijn man en mijzelf natuurlijk middenin. De kleinste, Noof begrijpt het denk ik nog niet heel goed, maar zijn zus Zayna absoluut wel. Ik vind het fijn om te zien dat de Islam een rustgevende invloed op haar heeft, net als bij mij.

Zo reciteren we voor het slapen gaan samen altijd een paar versjes uit de koran en doet ze daarna een dua (smeekbede). Ook zien ze ons dagelijks bidden, leren we ze goed te zijn voor anderen (denk aan: spullen of speelgoed weg te geven) en weet Zayna al heel goed wat ze wel en niet mag eten. Als ze verdrietig of bang is, dan vraagt ze Allah (Subhana wa Ta’ala) altijd om haar te helpen of te beschermen en als ze heel blij is, dan uit ze ook haar dankbaarheid. Ook bij vragen over doodgaan (die ze regelmatig stelt) kunnen we haar altijd geruststellen met Islamitische antwoorden. Verder vieren we uitgebreid Islamitische feestdagen zoals het Suikerfeest en het Offerfeest. Nederlandse feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst vieren we thuis niet, maar krijgen ze bij opa en oma en op school wel mee. Zo ervaren de kinderen the best of both worlds.

Ik houd alle ballen op dit moment hoog, omdat ik veel steun van de mensen om mij heen (met name mijn moeder) heb, maar anders zou dat niet lukken.
— Melissa Pieters

Hoe belangrijk is een goede work/momlife balance voor jou? En hoe zorg je ervoor dat je alle ballen hoog houdt?
“Een goede work/mom life balance is echt ontzettend belangrijk, maar helaas struggle ik daar wel erg vaak mee. Ik ben best wel ambitieus en als ik ergens een passie voor heb, dan wil ik daar ook 100% voor gaan. Zo werk ik fulltime als Content Marketing/Studio manager bij een grote retailer, ben ik actief op social media en fotografeer ik graag (bruiloften, families, etc.). Dat in combinatie met een gezin en andere liefdevolle mensen om mij heen die ook tijd en aandacht verdienen gaat in week met 7 dagen en 24 uur gewoon niet.

Daarin moet ik dus constant concessies doen en dat maakt een goede balans niet altijd even makkelijk. Ik houd alle ballen op dit moment hoog, omdat ik veel steun van de mensen om mij heen (met name mijn moeder) heb, maar anders zou dat niet lukken”.

Tot slot: wat is jouw kijk op modern moederschap anno 2021?
“Ik vind dat elke mama het moederschap moet invullen zoals zij zich daar prettig bij voelt en de beste versie van zichzelf kan zijn. Andere moeders bekritiseren vind ik iets heel naars en maakt het (moderne) moederschap er niet mooier op. Dus: doe waar jij je goed bij voelt met je kindjes altijd op nummer 1!” 


Mogelijk gemaakt door team NANA

Fotografie: Charise Rozenbeek
Concept en coördinatie: Gina Pesulima

Vorige
Vorige

Voor mijn forever first, want niet elke grote zus vindt grote zus worden vanaf het begin een feestje…

Volgende
Volgende

Gina over de komst van haar tweede kindje: “Ik kan niet wachten om weer moeder te worden en alles opnieuw te ervaren”