NANA x Go For The Moon: “Een goede nachtrust is voor mij superbelangrijk, ik laad snel op, maar ik ben bij te weinig (nacht)rust ook altijd snel weer moe…”

We’re back. En hoe, dit keer met een kakelverse ‘Sponsored Sunday Stories’. Voor de vierde editie van deze serie NANA teams up with Go For The Moon, hét slaapmerk dat functionele en knappe lichaamskussens (overigens ook te gebruiken als hemels zwangerschapskussen) maakt. Mama's met slaaptekort hebben we nu jullie aandacht? Omdat het slaapgebrek soms al begint tijdens je zwangerschap en aanhoudt met een baby of peuter die niet kan doorslapen, spraken we vier verschillende NANA-moeders over het belang van een goede nachtrust, co-sleeping en zoveel meer. First up: Sascha Limawaël (39), moeder van 7 (!) kinderen, zij en haar partner hebben al zo'n 21 jaar hun bed niet voor hunzelf. “Co-sleeping is voor mij een must, vooral om zoveel mogelijk uit mijn nachtrust te halen, maar ook om mijn baby('s) een veilig gevoel te geven…“


Dit artikel is tot stand gekomen 
in samenwerking met Go For The Moon

Slaap is een van de belangrijkste fundamenten van je goed voelen, juist als (nieuwbakken) moeder. Aandacht besteden aan het verbeteren van je slaapkwaliteit, bijvoorbeeld met een lichaamskussen van Go For The Moon maakt veel uit voor je gehele gezondheid. #justsayin'

SASCHA OVER CO-SLAPEN, SLAAPLIEDJES EN SNOTNEUZEN

Wat betekent een goede nachtrust voor jou, als working mom van 7 kinderen?
“Een goede nachtrust is voor mij superbelangrijk, omdat ik overdag altijd heel druk ben met de verzorging van mijn gezin en met mijn werk. Ik laad snel op, maar ik ben bij te weinig (nacht)rust ook altijd snel weer moe. Nalani, mijn jongste kindje van 3,5 maand, krijgt nog borstvoeding en slaapt elke avond bij mij in bed - zo vallen we samen weer in slaap als hij
s’ nachts even (of langer dan even) wakker wordt. En haal ik het maximale uit mijn nachtrust.

Mijn ideale bedtijd is tussen 22:00 en 22:30, de volgende ochtend sta ik tussen 06:00 en 06:30 op. Elke nacht word ik wakker en val ik niet gelijk weer in slaap, dit is altijd al zo geweest. En nu met een baby is dat voor mij eigenlijk niet echt veranderd, behalve dat mijn zoon nu bepaald wanneer ik in de nacht wakker wordt. Ik slaap zo'n 7 tot 8 uur per nacht.

Het liefst creëer ik een serene en ontspannen sfeer in mijn slaapkamer. Ik zet steevast een luchtbevochtiger aan en ik spray graag lavendel op mijn kussen en bed, voor een lekkere, rustgevende geur. Sinds kort gebruik ik ook de Sleep Well spray met magnesium van Go For The Moon, die mij nog meer tot rust brengt. Ik slaap nu op mijn zij of op mijn rug, terwijl ik van nature liever op mijn buik slaap. Helaas is dat door m'n bekkeninstabiliteit niet te doen.“

Wat is jouw ultieme slaaptip? Wat doe je zelf als je midden in de nacht, nadat je Nalani borstvoeding hebt gegeven, al een geruime tijd plafonddienst hebt?

“Ik luister dan naar rustgevende muziek of een begeleide meditatie om stress en spanning los te laten en lekker in slaap te vallen. Wél met oortjes in, anders wordt de baby wakker.
Enne, als Nalani ook nog wakker is, dan zing of neurie ik voor hem (en voor mezelf) mee.“

Ik ben een ochtendmens by heart! Het eerste wat ik elke ochtend doe is: bidden, dankbaarheid uitspreken voor al mijn zegeningen en een intentie zetten voor de nieuwe dag.
— Sascha Limawaël

Wat is jouw kijk op co-sleeping? Heb je dat gedaan, doe je dat nog steeds?
Co-sleeping is voor mij een must, vooral om zoveel mogelijk uit mijn nachtrust te halen, maar ook om mijn baby een veilig gevoel te geven. Ik vind het zo gezellig en knus om samen te slapen, hoe fijn is het om wakker te worden naast 't lachende gezicht van je kind.“

Hoe slapen je jongste twee kinderen, slapen ze inmiddels door?
“Onze twee jongste kinderen slapen bij ons op de kamer. Nymué in haar eigen bedje en Nalani nog bij ons in bed. Nymué heeft door haar KAT6A syndroom (een aangeboren aandoening waarbij je een achterstand in je ontwikkeling hebt, red) moeite met slapen, hiervoor krijgt zij melatonine om in slaap te vallen. De ene nacht slaapt ze door en de andere nacht niet. Nalani wordt in de nacht een keer wakker voor een voeding, maar omdat hij borstvoeding krijgt én bij mij in bed slaapt, vallen we altijd snel weer in slaap.“

Ben je trouwens een ochtendmens of een avondmens?
“Ik ben een ochtendmens by heart! Ik houd van de geur van de aarde in de ochtend, de geur van de frisse ochtend lucht, het geluid van zingende vogels en het ochtend licht. Waar ik ben opgegroeid, op de Veluwe, ruikt het heerlijk in de ochtend, het bos is een magische plek. Juist in de ochtend! Ik vind het fijn om op te staan voordat iedereen in huis wakker is, zo heb ik ook een klein momentje voor mezelf. Het eerste wat ik elke ochtend doe is: bidden, dankbaarheid uitspreken voor al mijn zegeningen en een intentie zetten voor de nieuwe dag. Ik drink dan een thee, het liefst in de tuin met een dekentje en ik doe dan ook enkele ademhalingsoefeningen. In de winter maak ik in de ochtend Jamu (het eeuwenoude kruidenmengsel bestaat uit onder andere kurkuma, gember en een natuurlijk zoetmiddel) tegen snotneuzen en om ziekte te helpen voorkomen. Daarna ga ik mezelf klaarmaken voor de dag en tegen die tijd beginnen ook mijn kinderen wakker te worden. Kleine kanttekening: natuurlijk begint niet elke ochtend op deze zen-manier, soms is het gelijk bij wakker worden chaos en hebben alle kids mij tegelijkertijd nodig. En dan pak ik later mijn rustmomentje...“

SASCHA OVER #MOMLIFE

Je bent 39 jaar, je hebt 7 kinderen (in de leeftijd van 21 jaar en 3,5 maand) en je werkt als kapster. Stilzitten is niets voor jou. Wilde je altijd moeder worden?

“Ik heb altijd moeder willen worden, vroeger zei ik altijd dat ik vier kinderen wilde, dit zijn er zeven geworden, hier ben ik dankbaar voor. Moeder zijn vind ik het mooiste in mijn leven en ik geniet er écht van: ik ben gemaakt om te zorgen. Mijn oma van 94 vraagt mij weleens: 'Sascha hoeveel kinderen heb je nu? 'Ik geef dan antwoord en zij reageert altijd met een lach en zegt dan 'Oh, nog meer dan mij…'. Het is 'ongewoon' voor gezinnen van nu om zoveel kinderen te hebben. En natuurlijk is het ook vaak pittig, maar ons gezin is ook een team effort. De oudere kinderen helpen mij in huis gelukkig veel met de jongere kinderen.“

Men zegt weleens 'it takes a village to raise a child...', eens?

It does take a village to raise a child, daarom vind ik het ook moeilijk om niet dichtbij mijn ouders en familie te wonen. Ik mis hun echt bij de opvoeding van mijn kinderen. Ook mis ik de Molukse wijk, de saamhorigheid, iedereen kent elkaar en de zogeheten sociale controle is fijn wanneer je kinderen nog klein zijn. Mijn ouders passen sinds wij in Rotterdam wonen eigenlijk nooit meer op. Ook omdat mijn oudste kinderen al groter zijn, twee zijn zelfs al volwassen. Omdat ik de zorg niet met mijn familie kan delen, is #momlife wel zwaarder, ook omdat Nymué het KAT6A syndroom heeft, waardoor zij extra veel zorg nodig heeft.

Het combineren van de zorg voor mijn kinderen, het sociale leven en mijn werk vind ik best een uitdaging. Te vaak voelt het alsof ik ergens tekort in schiet. Of iemand tekort doe. Als ik veel tijd besteed aan mijn werk (en social life), kan ik minder tijd en aandacht aan mijn kinderen geven. Mijn kinderen komen echter altijd op de eerste plaats, waardoor ik met werk en afspraken vaak achterloop. Op dit moment werk ik bewust minder en kijk ik naar wat mijn kinderen en ikzelf nodig hebben. Nymué is bijvoorbeeld heel veel ziek geweest deze winter, ik heb zelf nog steeds last van mijn bekken en ik vind Nalani nog te jong om een hele dag zonder mij te zijn. Gevolg? I'll take it day by day. Sure, de was blijft weleens wat langer liggen en mijn huis is niet altijd spic en span, maar daar stoor ik me niet aan. In ons huis wordt geleefd en het is het warme nestje van ons allemaal. Dát vind ik belangrijk.“

Tot slot: wat wil je je kinderen graag meegeven in het leven?

“Wat ik mijn kinderen mee wil geven in het leven is: wees gelukkig, behandel mensen zoals jij behandelt wilt worden. Heb respect voor alles wat leeft en wees dankbaar voor alles wat je hebt. Kijk vooruit, maar vergeet niet waar je vandaan komt en wie jou voor zijn gegaan…Dank God, je voorouders en moeder aarde. Elke dag weer.
Kies altijd voor liefde en geluk en sta voor waar jij in gelooft.“

Over Go For The Moon

Het Nederlandse slaapmerk Go For The Moon is opgericht door Nikki Romers. Jarenlang was zij zelf geen beste slaper. Tot ze op fijne vakantie in het buitenland een langwerpig kussen aantrof op bed. Wat een uitkomst bleek dat! Toen zij jaren later niet meer zonder dat lichaamskussen kon, besloot ze: dit moet iedereen ook ervaren. En zo werd een nieuw slaapmerk geboren, dat functionele én knappe lichaamskussens maakt. Twee vliegen in één klap! Want lekker slapen is natuurlijk de hoofdprijs, maar met hetzelfde gemak geef je een hotel chique upgrade aan jouw slaapkamerinterieur. Wat wil je als mens nog meer?

Niet slaapkwantiteit, maar slaapkwaliteit
We zijn eraan gewend om de uren die we hebben geslapen te gebruiken als graadmeter voor hoe goed we hebben geslapen. Dit terwijl het kan voorkomen dat je 9 uur slaapt, maar enorm moe wakker wordt… Je kan voor je gevoel te weinig uren hebben geslapen en toch uitgerust wakker worden. Gelukkig maar, want als moeder kun je aan de hoeveelheid slaap die je krijgt soms weinig veranderen, maar aan de kwaliteit van je slaap kun je wel werken.

Een goede nachtrust ligt aan de basis van dromen en doelen manifesteren.
En dat is dus de missie en grote droom van Go For The Moon: 
jouw slaapkwaliteit verbeteren, zodat je de wereld aan kunt.

“Met grote kussens voor grote dromers.
Go For The Moon, baby“, aldus Nikki Romers.


Mogelijk gemaakt door team NANA

Fotografie: Yara Brouwer
Visagie: Sisley Angenois
Concept en coördinatie: Gina Pesulima

Vorige
Vorige

NANA x Go For The Moon: Jeabby probeert elke dag weer, zelfs met 5 of 6 slaapuren op de teller, op te staan met goede moed en nieuwe energie

Volgende
Volgende

Gina is tegelijkertijd zwanger met haar zusje Leah: “Lieve, ‘kleine’ zus: deze mom-to-mom woorden zijn voor jou…’’