David deelt zijn mannelijke kijk op het ouderschap versus partnerschap

David-byYaraBrouwer.jpg

Hold up, rewind. Tijd voor een time-out met een vader die iedereen zou moeten kennen. In ‘Daddy Cool’ delen we - net zoals in What's Up Mama? maar dit keer is de vader aan het woord - hun wijze levenslessen, persoonlijke confessions en anekdotes die blijven plakken: een lach en een traan liggen soms dicht bij elkaar. First up: David Martineau (30), papa van Valentino (9) en Sem (3). Hij duikt met ons in het vaderschap, deelt zijn mannelijke kijk op het ouderschap versus partnerschap en neemt ons mee in zijn grootste uitdagingen als vader en ondernemer. “Hoe deel ik mijn dag in, zodat de kinderen niets tekortkomen? Een vraag die ik mezelf vaak stel. Een papa-dag zit er nu nog niet in vanwege drukte op werk, maar ik werk er hard voor om in de toekomst een hele dag in de week samen met mijn kids te kunnen zijn.”


Vertel, wat voor vader ben je?
“Ik ben – volgens mij – een hele rustige vader, die tegelijkertijd ook streng kan zijn. Respect is voor mij een heel belangrijke waarde in de opvoeding van mijn kinderen. Ik merk dat mijn zoons de grenzen opzoeken. Een strenge blik is dan vaak genoeg, zodat zij weten dat dat niet oké is als ze ruzie maken of niet luisteren. Ik sta wel altijd open voor een dolletje, denk aan samen stoeien, in elkaars oren bijten: dat soort dingen. Ik ben zelfstandig ondernemer, dus op de momenten dat ik met mijn zoons ben, probeer ik er écht te zijn en in het moment te leven.”

Ik werd voor het eerst vader op 20-jarige leeftijd. Sure, ik was jong, maar ik werd snel volwassen.
— David Martineau

Wat zijn volgens jouw uitdagingen in het vaderschap?
“De aandacht onderling verdelen. Ik wil niet dat de oudste jaloers wordt op de jongste omdat ik hem bijvoorbeeld twee knuffels meer heb gegeven. Bij de jongste heb ik het meest beschermende gevoel. En dan zie ik Valentino kijken en hoor ik hem denken, ‘hey papa, en ik dan?’ Ik probeer daar bewust mee om te gaan en hen dus beide evenveel aandacht te geven, maar dat blijft een uitdaging. Net als omgaan met tijd. Hoe deel ik mijn dag in, zodat de kinderen niets te kort komen? Een vraag die ik mezelf vaak stel. Aan het begin van de maand plannen mijn vrouw en ik een dag quality time met het gezin. Een papa-dag zit er nu nog niet in vanwege drukte op werk, maar ik werk er hard voor om in de toekomst een hele dag in de week samen met mijn kids te kunnen zijn.”

David-byYaraBrouwer2.jpg

Heeft het vaderschap je veranderd?
“Het vaderschap heeft mij gevormd als persoon. Ik werd voor het eerst vader op 20-jarige leeftijd. Sure, ik was jong, maar ik werd snel volwassen. Ik wilde verder studeren, maar er moest ook geld in het laatje gebracht worden (dus ik werkte naast mijn studie). Dat waren hectische tijden, vol levenslessen. Als ik toen geen vader was geworden, zou ik nu niet zo stevig in mijn schoenen staan. Sinds de geboorte van Sem, drie jaar geleden heb ik de meeste verandering doorgemaakt. Ik merkte dat ik ben gegroeid als vader, ik heb nu bijvoorbeeld meer geduld. Het leeftijdsverschil tussen onze zoons is zes jaar, dat was een bewuste keuze. We hebben eerst al onze aandacht aan Valentino gegeven, ik heb geleerd hoe het is om vader te zijn en mijn geliefde en ik hebben de tijd genomen om onze nieuwe rol als ouders eigen te maken.”

Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden, ook niet in het vaderschap.
— David Martineau

Hoe zorg je er samen met je vrouw voor dat jullie naast ouders ook partners zijn?
“Mijn vrouw en ik zijn al 11 jaar samen. In de loop der jaren merk je dat luisteren key is en communicatie heel belangrijk is. Ook hebben we geleerd om niet alles persoonlijk op te vatten, maar om begrip voor elkaar te hebben. Wanneer de een chagrijnig is, heeft dat niet per se met jou als persoon te maken. Vul het niet in voor elkaar, maar praat met elkaar en luister écht naar elkaar. Ik vind het ook belangrijk om je best voor elkaar te blijven doen, elkaar blijft complimenteren. Wanneer je samenwoont schiet dat er snel bij in en hoef je niet meer de beste versie van jezelf te laten zien. Maar juíst dat zorgt ervoor dat je dichtbij elkaar blijft. Bewust zijn dat je je best blijft doen. Hoe lang je ook samen bent. Ik bedank mijn partner bijvoorbeeld graag voor de kleine dingen, zoals het lekkere eten dat ze elke avond voor ons kookt.”

Wat wil je je zonen graag meegeven in het leven?
“Dat ze zichzelf mogen zijn en moeten blijven geloven in hun dromen. Ik wil hen ook meegeven dat het niet uit maakt wat je passie later wordt of hoe klein of groot je dromen zijn. Zolang je ze maar achterna gaat. ‘Kan niet bestaat niet’, het motto dat mijn vader aan mij mee gaf en ik nu aan mijn zoons doorgeef.”

Tot slot: wat zou je andere vaders (to be) als tip of advies willen meegeven?
“Praat met andere papa's. Ik heb dat toen ik jonger was niet echt gedaan. Ik dacht, ik ontdek zelf wel hoe het werkt. Als je met een andere vader praat, neem je je eigen dingen uit hun verhalen mee. Je gooit je eigen sausje erover en ontdekt wat wel en niet bij je past. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden, ook niet in het vaderschap.”


Mogelijk gemaakt door team NANA

Fotografie: Yara Brouwer
Concept en coördinatie: Gina Pesulima


Vorige
Vorige

De rijkdom van een dubbele identiteit: Gina over haar Molukse opvoeding, wat brengt ze over aan Mex (en wat niet)

Volgende
Volgende

Jane en haar jongens in de tijdloze trench